Hilafet California'ya Ne Kazandırdı?

Hiç yorum yok
California’ya dair ilk betimlemeler 1510 civarında İspanya’da yazılmış. Tabi o tarihlerde henüz hiçbir Avrupalının Amerika’nın batı kıyılarını görmemiş olduğunu hesaba katarsak biraz garip. 

Aslında değil. Bu betimleme İspanyol yazar Garci Rodriguez de Montalvo tarafından yazılmış ancak bu California aslında tamamen hayali bir mekan. Montalvo kahramanlık ve şövalyelik öyküleri yazan, kahramanlarını parlak zırhlar içinde, fantastik yaratıklarla dolu egzotik yerlerde ejderhalarla ve büyücülerle savaştıran bir yazardı. Beşinci kitabı Las Sergas de Esplandián’da (Esplandián’ın Maceraları) cennetin kayıp bahçesine yakın bir yerde bir garip ada hayal etti. Montalvo şöyle yazdı:

Bil ki (Batı) Hint adalarının ötesinde, Yeryüzü Cennetinin yanı başında sadece esmer kadınların olduğu California adında bir ada vardır. Erkek yoktur burada çünkü bu halk Amazonların izinde yaşar. Güzel ve dinç bedenleri vardır, hem de cesur ve çok da güçlüdürler. Adaları, falezleri ve kayalıklı kıyılarıyla dünyanın en güçlü adasıdır. Adada altından başka metal bulunmadığından ehli hayvanlarının koşumları da silahları gibi altındandır.

Yeni kıtaya yelken açan İspanyol denizcilerin beklentilerini anlayışla karşılamak gerek. Christopher Columbus’un oğlunun ve Pasifik’e ulaşan ilk Avrupalı olan Cortés’in bu kitabın birer baskısına sahip olduğu biliniyor. Üstelik birtakım  kartografik hatalardan dolayı 1750 civarına kadar ilk zamanlarda yeni varılan ve California ismini verdikleri bu yerin gerçekten ada olduğu sanılıyordu. Tabi bu noktada Kuzey Amerika'da California ortak ismini taşıyan iki bölge olduğunu, tüm bölgeye eskiden tek isim verilse de ada sanılan yerin günümüz Amerika'sındaki California eyaleti değil, Meksika'da bulunan Baja California olduğunu özellikle belirtmek gerekiyor.
California adası haritası - California island map 1650
Ada sanılırken ben.

Montalvo kitabında bu adaya California ismini vermişti çünkü adanın hakimi Calafia ismindeki güzel kraliçeydi. Esplandián’ın Maceraları'nda Calafia güçlü kuvvetli ve çekici kadınlardan oluşan ordusuyla İstanbul (Constantinople) kuşatmasında Müslümanlarla (Osmanlılar) bir olup Hıristiyanlara (Bizans) karşı savaşa katılmıştı. Ancak daha sonra şövalye Esplandián’a aşık olup ve de bu sebeple yenildikten sonra tutsak alınıp Hıristiyan olmuş, daha sonra da İspanyol kocasıyla California’ya dönmüştü.

Montalvo’nun Calafia için neden bu ismi uygun gördüğüne dair türlü teoriler var ancak en akla yatkını Calafia Müslümanların yanında savaşacağından Montalvo’nun Müslümanların dini liderinin ünvanı olan halifeyi (caliph) çağrıştıracak bir isim seçmiş olması. Yani hilafetin Atatürk tarafından 1924’te kaldırılmasından sonra etimolojik olarak ayakta kalan tek halifelik California oluyor.

IŞİD can kiss my ass.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder